PRZEPISY NASZYCH KLIENTÓW

 

KULEBIAK- przepis Pani Michaliny Pietkiewicz, nagrodzony w naszym konkursie świątecznym

„Choć prawdziwy tradycyjny kulebiak pochodzi od naszych wschodnich sąsiadów, jest na naszym stole wigilijnym tradycyjnym już daniem. Przygotowany na bazie aromatycznej kapusty z dodatkiem zbieranych jesienią grzybów farsz świetnie komponuje się z delikatnym drożdżowym ciastem. Świetnie pasuje do niego kubek grzybowej zupy albo barszczu. I choć można go przygotowywać przez cały rok, wiadomo, że najlepiej smakuje w Wigilię Bożego Narodzenia- wtedy ma największy urok.”

Ciasto:

50 dag mąki pszennej z Młynów Szczepanki

30 dag drożdży

1 szklanka mleka

1 łyżka masła

2 jaja

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

 

Farsz:

40 dag kapusty kiszonej

garść grzybów suszonych

1 cebula

1 łyżka masła

ziele angielskie

liść laurowy

sól

pieprz

woda

 

Dodatkowo:

1 żółtko

 

Przygotowanie farszu:

Przygotowanie farszu z kapusty i grzybów rozpoczynamy od namoczenia na parę godzin grzybów. Odcedzone gotujemy ok. 20 minut z dodatkiem soli w przelanej przez sitko wodzie, w której uprzednio się moczyły. Następnie wyjmujemy z wody (nie wylewamy!) i drobno kroimy.

Cebulę szatkujemy i przysmażamy na maśle z dodatkiem soli oraz pieprzu.

Kapustę przepłukujemy wodą, szatkujemy i wrzucamy do garnka. Dodajemy cebulę, grzyby, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz (do smaku) oraz wodę z gotowania grzybów. Całość gotujemy ok. 20 minut. Studzimy.

 

Przygotowanie ciasta:

W rondlu podgrzewamy mleko z drożdżami. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jaja, masło, sól, cukier, a na koniec mleko z drożdżami. Całość zarabiamy i ostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

 

Przygotowanie kulebiaka:

Ciasto drożdżowe wałkujemy cienko, tworząc kształt prostokąta. Zbędną część ciasta odcinamy- można z niej przygotować elementy do ozdobienia wypieku. W około 1/3 części ciasta rozkładamy niezbyt gruby wałek farszu (pozostawiamy wolne ciasto z góry i dołu, aby można było je swobodnie skleić). Zawijamy go jedną z częścią ciasta. Na pozostałej części układamy kolejną część farszu i ponownie zawijamy. Kulebiaka smarujemy rozbełtanym żółtkiem i wstawiamy na natłuszczonej blaszce do piekarnika rozgrzanego do 150 st. na ok. 40 minut.

    

 

 

CHLEB BURACZANY- jeden z przepisów Pani Małgorzaty Ziółkowskiej, zwyciężczyni w naszym konkursie świątecznym

„Chleb buraczany znakomicie prezentuje się na śnieżnobiałym wigilijnym stole, smakuje wybornie ze śledzikiem z olejem i cebulką.”

Składniki:

70 dag  mąki luksusowej Szczepanki
25 g drożdży
1 jajo
20 dag drobno startych buraczków , surowych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
10 dag ziaren słonecznika
300 ml letniej wody

Drożdże rozmieszać w letniej wodzie. Dodać obrane i starte na drobnej tarce buraki, oliwę, sól oraz ziarna słonecznika, i wymieszać. Następnie dodawać mąkę i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie lepić się do miski. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godz.

Ciasto wyrobić na stolnicy, uformować bochenek i przełożyć do podłużnej, dobrze wysmarowanej foremki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Piec nastawić na 225 st. C  Bochenek posmarować mlekiem i piec ok. 40 minut.

  

 

 

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI- przepis Pani Marii Kolasy-Łubeckiej, nagrodzony w naszym konkursie świątecznym

„Pierniczki inaugurują świąteczny czas w naszej rodzinie. Pierwszą ich partię wypiekamy już na Mikołajki. Wtedy też są najsmaczniejsze: cieniutkie, kruche, bardzo aromatyczne. Kogoś zrazi być może, że nie mają na sobie ani czekolady, ani kolorowej posypki, ani błyszczącego lukru. Nie kuszą też migdałami czy orzechami. Takie właśnie, w dość surowej odsłonie, najbardziej cieszą nasze podniebienia. Czuć wtedy ich korzenny smak i niczego tak dobrze nie przegryza się do rozgrzewającej kawy czy herbaty.”

Składniki:

50 dag mąki pszennej Szczepanki (+  na podsypanie podczas wałkowania i wykrawania)

20 dag naturalnego miodu

20 dag cukru pudru

parę łyżek karmelu

1 jajo

1 łyżeczka sody oczyszczonej

ulubione przyprawy korzenne

kilka łyżek margaryny (do wysmarowania blaszek)

Do płynnego miodu dodaję przyprawy korzenne, karmel i cukier puder. Następnie wbijam jajo i przesiewam mąkę. Dosypuję sodę oczyszczoną i wyrabiam. Ciasto powinno być ciemne, jednolite i dość twarde. Wałkuję je bardzo cienko i ulubionymi foremkami wykrawam pyszne ciastka. Te układam na wysmarowanej margaryną blasze. Piekę   w piekarniku (ok. 160 st. C) tylko parę chwil - do zarumienienia.